Projekt STAR - starost brez meja / sofinanciran s sredstvi ESRR

Izobraževanje za Organizatorje mreže medgeneracijskih programov za kakovostno starost

V sredo, 19.4.2017, je v Ljubljani potekalo osem-urno izobraževanje za Organizatorje mreže medgeneracijskih programov za kakovostno starost. Inštitut Antona Trstenjaka že dve desetletij razvija in uvaja v krajevnih skupnostih nove programe, ki so namenjeni temu, da bi imeli vsi ljudje možnost kakovostnega preživljanja svoje starosti in da bi generacije med seboj lepo živele v sožitju. Takšna programa sta na primer tečaj za družinske člane, ki doma oskrbujejo starega človeka (npr. mamo, tasta, zakonca, ipd.) ter izobraževanje prostovoljcev voditeljev medgeneracijskih skupin. Veseli smo, da bomo prav ta dva programa v sklopu projekta STAR, v jeseni izvedli v Občini Hrpelje-Kozina in v Primorsko-goranski županiji. Uvajala pa jih bosta, poleg strokovnjakov iz Inštituta, tudi po dva usposobljena organizatorja mreže iz domačega okolja, ki kraje poznata in tako lažje stopata v stik z domačini. Za organizatorje mreže sta se iz občine Hrpelje-Kozina odločili podžupanja Irena Stropnik in oskrbovalka na domu Particija Mihalič, iz Primorsko-goranske županije pa uslužbenki Doma za starije osobe Kantrida, Marlen Mikac Marić in Sanja Vranić Jurčević.

Poleg organizacije zgoraj omenjenih programov, bodo organizatorji mreže imeli pregled nad tem, kaj se v lokalnem okolju že dogaja takega, kar je starosti in povezovanju generacij prijazno in tem, kar bi se za to še dalo narediti. Pomembno je, da so prebivalci iz lokalnih okolij čim bolj vključeni v smiselne dejavnosti in v oblikovanje takih, ki jih res potrebujejo in prav pri tem jim bodo organizatorji mreže pomagali.

Organizatorji mreže bodo na enoletnem tečaju pridobili osnovna strokovnega znanja in veščine iz področja izvajanja ter vzdrževanja medgeneracijskih programov. S pridobljenimi kompetencami bodo pripomogli k trajnostni skrbi za starejše.